Személyes, csoport, és kollektív árnyék

„Küzdelem a külvilág árnyékával mindig belülről fakad.”

Az árnyék egy része személyes, másik része kollektív, és csoport árnyékból tevődik össze, ezt álmaink is alátámasztják. Minden kultúrának megvan a maga árnyéka. A keleti népek úgy tartják, hogy a mi csoportviselkedésünk meghatározóan tudattalan, és illúzióink foglyai vagyunk. Ezt mi még nem ismertük föl.
„Amikor a külsőségekre koncentrálunk, nagyon gyakran azon kapjuk magunkat, hogy ítélkezzünk: ez jó, az rossz, ezt akarom, azt nem akarom. Ezek az ítélkezések illúzióink, holdkórosságunk. Régi szokásaink és viselkedési mintáink csapdájában tartanak bennünket. Tedd félre a „mindentudó” elmédet, és indulj befelé. Itt ahol az álom és a valóság közti különbség már nyilvánvaló, ellazulhatsz legbensőbb igazságodban.”
„A kollektív árnyék ráadásul különösen rettenetes valami, hiszen vakságukban a népek különösen egymásban látják az ellenséget. Háborúkban vagy más nemzetek gyűlöletében a kollektív árnyék egyik aspektusa mutatkozik meg.”

A csoport árnyék megmutatkozik, akkor, ha valamilyen csoportba bekerülünk, és a viselkedésünk, érzéseink megváltoznak érthetetlen módon. Különösen introvertált típusú embereknél lehet ez nagyon látványos, hirtelen elragadja őket a becsvágy, vagy elkezd sürgölődni, ahelyett, hogy megszokott módon a háttérben maradna. Aki járt már focimeccsen, az tapasztalhatta, hogy a szurkolók egy része ott tombolja ki magát, gyakran primitív módon (a tudattalanban lenyomott extrovertált részük a tudatba tör), otthon természetesen „papucsférj”; keveredik a személyes és a csoportárnyék.
Vannak, akik harmóniában vannak önmagukkal, mégis, amikor belekerülnek egy csoportba, ahol diszharmónia, zaj, felszínesség uralkodik, erőteljesen meg tudnak zavarodni. Ezt igazolják azok a németek is, akik náci összejöveteleken vettek részt; itt elhatalmasodott felettük a csoport Árnyék, otthon viszont náci ellenes érzéseik voltak.
Nyugati vallásokban a kollektív ördögöt a sátánban való hit személyisíti meg.
„De tudnunk kell… amíg uralkodnak felettünk a kollektív démonok, valaminek bennünk is lennie kell ő belőlük… másként pszichénk ajtaja nem állna nyitva a fertőzések előtt.”
A személyes Árnyék integrálásával, „feltisztításával” szűkítjük azt a kaput, amelyen keresztül a csoport, vagy a kollektív Árnyék sötétebb része bekúszhatna az életünkbe. Ellenkező esetben az elfojtásunk miatti elhasznált energia gyengíti a tudat erejét. Ellenállásunk következtében energiát áramoltatunk az elfojtott, személyes árnyékvilágunknak, ami ellenállásunk által csak erősödik, így „a kollektív árnyék ezen az ajtón keresztül belénk lopózhat.”

C. G. Jung a Gondolatok jóról és a rosszról című művében ezt írja erről:
„Aki azonban nem ismeri az árnyékot, tudja, hogy az nem ártalmatlan, hiszen általa lép közvetlen érintkezésbe a tudattal az archaikus psziché, az egész archetipikus világ, s archaikus befolyással hatja át.”
„Ha teljeségre, egészségre törekszünk, akkor látnunk kell az Árnyékunkat, de ebben is, mint minden másban követnünk kell a fokozatosság, mértékletesség elvét”
“… létezik egyfajta titkos belső mérce, hogy mennyi árnyékot képes elviselni valaki.” Ha túlfeszítjük a húrt, az Árnyék megismerését, meglátását annak megértése és feldolgozása, valamint a tudatba történő emelése nélkül, „pszichológiailag működésképtelenné” válhatunk, szellemi őrülethez vezethet. „A lelkiismeret kioltódik, ha túlságosan közelről tekintünk az árnyékra…”
Abban az esetben viszont, ha az Árnyékunk megtapasztalását csak másokon keresztül tudjuk megtenni, – ami az egónknak persze sokkal kellemesebb, hiszen nem kell lemerülnie az alvilágba-, a saját Árnyékunk egyre erősebben, egyre rémítőbben fenyeget minket; elkezdünk összeesküvés-elméletek „gyártani”, valamint gyanakvásba, és bűnbak keresésébe is torkolhat. A család vagy más csoport „fekete báránya” cipeli a többiek összes Árnyékát, tehát azt a terhet, amely a csoport, ebben az esetben a család tagjainak összes „árnyék terhe”. /általában gyenge én- komplexumú ember./A bűnbakok esetében is van az Árnyéknak egy személyes, és egy kollektív aspektusa.

„A projekciót nagyon nehéz legyőzni, mert az egyébként nagyon éber intellektusra, ilyenkor a legmeggyőzőbb érvek sem hatnak. Nincs lehetőségük tisztázni magukat /neonácik, zsidók, zöldek/ A bűnbakoknak semmi esélyük”
Azonos érdeklődésű csoportok; család, fiatal vagy idősebb korosztály, szakmai csoport, vagy egy népcsoport tagjai valószínűleg rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, amelyek nem tűnnek föl nekik, csak egy kívülálló számára, mert számukra ez a természetes / csoport Árnyék/. Általában egy csoport csak akkor ismeri föl az Árnyékát, ha egy másik csoporttal kerül harcba, konfliktusba. /Ez figyelhető meg az „üdvért” létrejött párkapcsolatokban is./ Kivéve, ha a kultúrájukban létrehoztak olyan „rítusokat”, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az Árnyék tudatosuljon a csoport minden tagjában. Árnyék, megtisztulási ünnepek ezek. Példa erre a keresztény kultúrában a „fekete mise”, a sziú indiánoknál a kiválasztott bohóccsoport, akiknek mindig a csoportszabályokkal ellentétben kell cselekedniük, régen a királyi udvarok „udvari bohócai”, vagy a farsangi szokások. Ezzel hozzák felszínre és fejezik ki a csoportok a maguk csoportárnyékát. Már a gyermekeknek, de a felnőtteknek is bele kellene foglalniuk a játékaikba ezeket az Árnyék feltisztítási rítusokat, azért, hogy az egészséges harmóniához vezető egyensúly beállhasson.

Ha az energiát csak elnyomjuk, nem átalakítjuk, az, az energia megmaradás törvénye szerint megjelenik, és utat tör magának valahol máshol.
Bármit is fojtsunk el, azt tudnunk kell, hogy annál erősebb befolyással hat majd ránk, minél jobban próbáljuk elnyomni. Ez olyan, mint a fal, minél erősebben tolod el magadtól, az annál nagyobb erővel nyom vissza.
„Amikor emberek háborúznak a békéért, amikor az istenhívők embereket kínoznak és ölnek a szeretet nevében, amikor az emberek felszabadítói zsarnokokká lesznek, amikor a guruk kiszipolyozzák híveiket- akkor az emberek árnyékoldaluk túlbuzgó rabszolgáikká válnak. Ráadásul nem is veszik észre.”
Amit száműzni és megsemmisíteni kívánnak ezek a csoportok, az bennük van elrejtve. Amit a környezetünkben tűzzel-vassal kiirtanánk, az a belső Árnyékunk kivetülése. Jung azt mondja, aki gyűlöli a tolvajokat, az lehet, hogy maga is ingyen akar dolgokat megkapni. Talán irigység vezérli?

Súlyos tévedés, hogy az életnek csak az ifjúkori szakasza lehet szép, érdekes, és értékes. Folyamatosan meg kell tanulnunk másképpen érzékelni, és meglátni a valóságra nyíló ajtókat.
„ Minden földi jelenség egy hasonlat, és minden hasonlat egy nyitott kapu, amelyen keresztül a lélek- ha kész erre- beléphet a világ belsejébe. Ahol te és én, ahol a nappal és az éjszaka eggyé válik. Egyszer mindenkiben felmerül a gondolat, hogy minden látható pusztán hasonlat, és a hasonlat mögött ott lakik a szellem és az örök élet. De kevesen lépnek át a kapun, és kevesen adják fel a szép látszatot- a belső világ vélt valóságáért.”

Tanuljunk meg másképpen érzékelni, más szemszögből látni a világot:
A látható világon kívül létezik egy másik világ, amelyet „képzeletbeli utazásokon” keresztül, azaz a „fordulj meg” begyakorlásával feltárulkozóvá tehető.
Elszakadva a hagyományos szemléletmódtól, belépünk lelkünk belső tereibe és másként tekintünk a világra. Felismerjük és megtanuljuk, hogy a világ minden jelensége „üzenet”. A tudatalatink is üzen; azt üzeni fáradhatatlanul, hogy hogyan lehetünk teljesek.
„ A világ minden jelensége rejtett üzenet. Aki képes olvasni a jelekben, megérti a rejtett titkokat, és az üzenet szent kinyilatkoztatássá válik. A teremtés szentírás, hangsúlyozta mindig Paracelsus. Aki belehelyezkedik a dolgok jelképrendszerébe, és értelmezni tudja, amit lát, az, mondja Böhme, megérti az isteni bölcsességet.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s